Beslissingen: zorg dat je de juiste neemt!

Het leven bestaat
uit een aaneenschakeling
van beslissingen –
zorg er voor
dat je de juiste neemt!

Op welke leeftijd nam jij je eerste beslissing die er toe deed? Hoe vaak per jaar neem je tegenwoordig nog ingrijpende beslissingen? Hoe lang blijft een genomen beslissing de juiste? Hoe flexibel ben je om een genomen beslissing te herzien?

De gevolgen van beslissingen – goed of fout – kunnen vrij ingrijpend zijn!

De ene beslissing is natuurlijk gemakkelijker dan de andere. Keuze uit twee alternatieven waarvan er één positief en het alternatief negatief, is vrij eenvoudig. Plussen en minnen bepaalt het beeld wat we ons vormen. Hoe compleet kun je daar in zijn? Welke informatiebronnen kan ik serieus nemen? Wat zijn feiten en wat zijn gedachten? Welke risico’s loop ik met verschillende alternatieven?

Is het je persoonlijke beslissing op basis van feiten of beïnvloed door een (misschien goedbedoelde maar weinig onderbouwde) mening van de omgeving en gebaseerd op ‘zij of hij heeft de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt’.

“Als je met de inzichten van nu terug zou kijken, denk je dan dat je het anders zou hebben gedaan?”

Het nemen van geen beslissing is vaak niet de oplossing. Daar komen we vaak niet mee weg. Op basis waarvan neem jij dan je beslissingen? Uiteindelijk blijft dat heel persoonlijk, zeker als het gaat over iemands eigen toekomst.

Voor het nemen van een beslissing, waarvan je op voorhand niet precies weet wat dat kan gaan betekenen en of jij daarbij succesvol kunt gaan worden, maar wat er wel heel interessant uit ziet, kan ik me persoonlijk helemaal vinden in een uitspraak van de succesvolle Britse zakenman Richard Branson:

“Als iemand je een geweldige mogelijkheid aanbiedt en je weet niet zeker of jij dit wel kunt … zeg dan JA en leer daarna hoe je het moet doen!”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *